Registranten

Registrant over Danske

Stereoskopbilleder

 

Danske Stereoskopbilleder / 17.000 Danske stereoskopbilleder på USB stick

Logo

Registrant over Danske Stereoskopbilleder, RODS ver. 3 udkom på DVD, men antallet af billeder i høj kvlitet er nu så pladskrævende, at RODS udkommer på 16 GB USB stick. Se beskrivelsen ( af CD udgaven) i Objektiv nr. 91, side 50.

Siden Erik Fersling i 1996 udgav 2. udgave af registranten i bogform, er arbejdet koncentreret om at gøre hele databasen tilgængelig for alle interesserede.

Frem til 1996 bestod databasen af 49 ringbind med mere end 10.000 billeder som 45 x 65 mm kopier og 440 meter s/h negativer, fortegnelser inddelt efter samlere og fotografer mm. Selve databasen, som er indgangen til dette enorme materiale, blev udført med en DaS-database, som stammer fra PC’ens barndom, og som ikke understøttes mere.

Siden 1996 er affotografering i forbindelse med registrering af nye billeder sket på Kodachrome diapositivfilm, og databasen blev lagt om til MS Access under Windows, og samtlige billeder er skannet og lagt ind i databasen. Når man nu søger på et bestemt emne eller blot bladrer i databasen. kommer billederne straks frem på skærmen, hvilket giver helt nye muligheder .

Selve databasen bliver distribueret med en såkaldt licensfri runtime version af MS Access på dansk eller engelsk, hvorimod selve registranten er på dansk. Med denne version af Access vil brugeren have adgang til de forud definerede skærmbilleder og muligheder for udskrifter via et menusystem. Det er således ikke nødvendigt at have kendskab til MS Access eller have Access installeret. Systemkravene er, at man har Windows (95 eller senere) Databasen og billederne distribueres nu på en USB stick, der også indeholder en vejledning på 22 sider med installationsvejledning, oversigt over fotografer, søgeord etc.

Alle billederne ligger som JPG-filer inddelt efter samler-ID. De fleste billeder er skannet fra sort/hvide negativer og har en opløsning på ca. 800 x 600 pixels. De senest registrerede billeder bliver skannet i fuld størrelse, i farver og i 300 dpi, så de kan printes i en kvalitet, der kommer meget tæt på originalen. De ældst registrerede billeder bliver efter behov lagt ind i den højere opløsning. Menuerne er optimeret til en skærmopløsning på 1200 pixels.

Databassen fungerer med en af følgende instalationer:

I. Databasen og alle billedfiler kopieres til harddisken (ialt 10 GB)

2. Databasen kopieres til harddisken (10 MB), USB stick’en skal være tilsluttet

3. Databasen køre direkte fra USB stick’en.

Med Windows 10 anbefales at bruge 2 eller 3.

Prisen for RODSr sat til 300 kr .til dækning af de store udgifter til software.

For en god orden skyld gøres opmærksom på, at der er tale om et hobby projekt og ikke et professionelt produkt, men der er gjort store anstrengelser for at gøre databasen brugervenlig. Run-time versionen er afprøvet med Windows 95 og 98, XP,NT og Win10, men ikke med Vista. Hvis der skulle være problemer med installationen, vil jeg naturligvis rådgive efter bedste evne. Hvis databasen fortsat ikke er tilfredsstillende, så returner USB stick’en til mig, så returnerer jeg de 300 kr .

Er du interesseret, så indbetal 300 kr. til bankkonto 2310 8919800888 og anfør RODS og dit navn og adresse som emne.

Med venlig hilsen

Peter Randløv

Klosterbakken 40

3500 Værløse
randlov@post9 .tele.dk