Luk siden

 

Objektiv
Dansk Fotohistorisk Selskab's medlemsblad

DFS Logo

Objektiv Nr.95
Temanummer


Objektiv Nr.95 ZEISS
- en firmahistorie
Lars Schönberg-Hemme og Peter Hennig


Dette temanummer handler om Zeiss. Det skal forstås i bred forstand. Zeiss er opkaldt efter finmekaniker Carl Zeiss. Så naturligvis handler det om ham. Carl Zeiss er navnet pa et eksisterende optisk firma, Carl Zeiss Stiftung på den fond der ejer det.

Tessar 15cmZeiss Ikon findes ikke mere. Men det har været verdens største kamerafabrik. I daglig tale kaldt Zeiss ligesom Carl Zeiss og for størstepartens vedkommende ejet af Carl Zeiss Stiftung.
Zeiss Ikon VEB og Pentacon er andre historiske navne som dækker over politisk bestemte udspaltninger af det oprindelige Zeiss Ikon foruden en del mere, ligesom Carl Zeiss Jena, en overgang bare Jena, siden 1947 kan betragtes som en politisk udspaltning af det optiske firma Carl Zeiss. Zeiss Opton er en anden politisk bestemt konstruktion fra efterkrigstiden, men med en levetid pa kun ca.8 år.


Movikon
Historien om Zeiss er endnu ikke fuldt belyst. Det skyldes at Carl Zeiss's arkiver i Jena indtil for nylig ikke har været tilgængelige og først er ved at blive kulegravet nu.
Under alle omstændigheder er der tale om en lang og kompliceret historie, som dette Temanummer prøver at fortælle.

Ernst Abbe Carl Zeiss

Kr. 120,-