Luk siden

 

Objektiv
Dansk Fotohistorisk Selskab's medlemsblad

DFS Logo

Objektiv Nr.90
Temanummer


Objektiv Nr.90 Peter Elfelt
(18661931)

Kongelig Hoffotograf

Flemming Berendt


Den danske fotohistorie vrimler med interessante og spændende personligheder en af dem var fotograf Peter Lars Petersen fra 1901 kendt under navnet Peter Elfelt, han virkede i perioden 1890 til 1931. Ingen anden dansk fotograf har efterladt et så omfangsrigt dokumentarisk billedmateriale.

Kabinetfotografi

Bernstorff

NellerødAndersen og Elfelt

Det omfatter portræt og gruppebilleder af det danske kongehus, fotografier af tidens personligheder: politikere, scene og tribunekunstnere og byens originaler. Københavnske bybilleder til topografiske billedværker samt industriel reportage og reklamebilleder.

Et særligt kapitel var hans 'StereoskopGalleri', datidens TVunderholdning. Næsten 7.000 belærende, interessante og fornøjelige billeder fra hele verden blev fremstillet i perioden 18921930.
Peter Elfelt var den første i Danmark, som optog 'levende' billeder i 1890'erne. Disse enestående reportageoptagelser af det danske kongehus stats og dagligdags begivenheder er en kulturskat uden sidestykke det blev endog til en lille seriøs spillefilm.

Som fotograf, forretningsmand, politiker og organisator var han en dygtig, foregangsmand, stridbar og temperamentsfuld. Ofte kom han i modvind, tit var han dominerende, men også med social forståelse. Temanummeret præsenterer en mosaik af fotografier, fundet, lånt eller fået adgang til af personer inden og udenfor Dansk Fotohistorisk Selskab. Peter Elfelt efterlod sig 4 indholdsrige udklipsbøger, samlet i årene fra 1875 til 1931 med titlen 'Scrap= Book'. Disse har være grundlaget for dette temanummer.


Kr. 100,